Njulla

Posted on

Förra veckans torsdag och fredag var Linn med klassen på fjällvandring till Njulla i Abisko nationalpark. Och jag måste ju bara visa de fina fotografier hon tog från den vandringen. Underbar natur där uppe…. Väntar på att själv kunna göra samma klättring som hon gjorde.

Sedan ska ni få se en bild av själva berget Njulla så har ni en liten aning om hur högt de klättrade. Dock är det väldigt svårt att få det att fastna på bild, på samma sätt som det ser ut i verkligeheten. Men vi gör ett försök…

Ser ni forsen som rinner nerför berget? Där bredvid klättrade de upp, heela vägen upp. Uppe på berget syns en liten svart uppbuktning, det är en av STF’s fjällstugor. Där kan man proviantera och äta mat.


Kirunavaara

Posted on

Kirunavaara eller Ripberget är LKAB’s stora gruva i Kiruna. Malmfyndigheter hittades här redan på 1600-talet. Igår bokade vi en rundtur i gruvan via turistbyrån här i Kiruna. Mycket värd pengarna. 2h45min guidad rundtur som avslutades med kaffe. Mycket intressant (och lite spännande) att åka ner 560 meter i gruvan. Inte så hiskeligt långt med tanke på att de numera jobbar vid 1365 meters djup, men i alla fall.

Mörkt var det men inte alls lika kallt och rått som jag hade föreställt mig. Och bra luft var det också! Mycket bra guide hade vi och lärde oss en hel massa om gruvdriften och dess historia. Befinner ni er i Kiruna så missa inte detta! De ordnar rundturer året runt.


Gällivare

Posted on

Igår blev det att ta en tripp till Gällivare. Vi hade sett ut en byrå på Jysk som skulle passa bra i lägenheten, men på Jysk i Kiruna var det beställningsvara och det hann vi inte vänta på. I Gällivare hade de dock en i lager så vi reserverade den och satte oss i bilen för 120 km extra körning för en byrå. (En väg). Men vi fick ju se lite av Gällivare och Dundret på samma gång, och det var inte fy skam!

Idag har vi lite spännande program att se fram emot innan Linn börjar skolan imorgon…

Och så är det ju alltid roligt att vakna upp till sol som vi fått göra idag!


Sex dagar kvar

Posted on

Vi befinner oss i Kiruna. Jag har en semestervecka och nu ställer vi i ordning det sista innan Linn börjar skolan på onsdag. Lägenheten är vi så nöjd med, också Linn är nöjd som ska lämna här. Vilken tur vi hade som hittade en bra en.

Ska fixa en byrå hit idag. Titta oss runt lite. Igår kväll prov-gick Linn och jag upp till skolan för att se hur lång tid det tog. 13 min och då gick vi inte särskilt fort. 1,2 km, mest uppförsbacke… passlig väg för henne att gå två gånger/dag. Frisk luft och motion och det där… Inte säkert hon tycker det i vinter med -20 grader och en meter snö. Tur att det då går buss.

Sex dagar tillsammans innan vi åker hem och hon startar sitt nya liv här.

Körde via Kukkolaforsen och Pajala igår när vi kom hit. Fin natur men herre vilken väg. Stötdämparna på bilen jobbade hårt!


Kiruna

Posted on

I mitten av mars fick Linn reda på att hennes studieplats nästa vinter eventuellt kommer att vara i Kiruna. Roligt för henne eftersom det är hennes dröm just nu. Vi som föräldrar ville naturligtvis också veta var det är hon ska vara, så när jag hade semester i slutet av mars bilade vi upp dit. 

Vi hade förberett både oss själva men framförallt Noah om att det kommer att bli en lång bilfärd och många långa timmar i bil. Dock gick det mycket bättre än förväntat! 

Kiruna, långt norrut och mycket snö. Det är väl det enda vi typ visste. Och så gruvan förstås. Men vilken fin natur som mötte oss däruppe, och vilka vänliga, trevliga människor. Och där har vi Rymdskolan, åtminstone en del av den. Inbäddad i snö och med en liten raket bredvid. En helt vanlig skola men med lite annorlunda schema och lite annorlunda inriktning. 


Har man en gång kört så långt norrut måste man naturligtvis besöka Ishotellet i Jukkasjärvi. Dyrt som snor att få gå och titta, men visst var det mycket skickligt framskuret ur is. Kallt var det dock! Nästa gång ska det vara mera kläder på… 

Vi stannade inte många dagar men väntar redan på nästa gång, Kiruna gav definitivt mersmak!


Mitt Paradis 

Posted on


Igår trotsade vi de tunga skyarna och tog båten ut till mitt barndomssomrars Märigrund! Jag ser ännu min farmor stå där ute bredvid huset, stå och diska vid den stora stenen. Farfar nere vid stenbryggan fixandes med näten. 

Tyvärr har mycket förändrats, stigarna finns inte alla längre kvar utan nu överväxta av för lite trampande. ”Min simstrand” har också växt över av vass och de små bryggorna/landstigningsställen har också försvunnit. Stenbryggan finns ännu kvar i lite mindre upplaga. Huggormar finns det alltför många av på ön nu, dock har vi varit skonade och bara sett en liten unge en gång för flera somrar sedan.

Men det som fortfarande består är känslan då man kommer ut från Ledörssundet och ser ön, då hjärtat växer lite mer och lyckan fyller bröstet. Lyckan över att ännu en sommar komma ut till detta underbara ställe. Lyckan över att med sig i båten ha man och två barn som är lika glada och villiga att komma med ut dit. Som ser tjusningen i att gå runt och kasta sten i vattnet, hälsa på ”vår strandade val” (stor sten i form av val), kasta ”smörgåsar” och bara njuta av vågornas skvalp på västra hällorna. Underbart!


Det enda minuset var att vi inte kunde vandra runt på ön för det tillåter inte min fot, för ojämnt underlag. Men vi var där, det var huvudsaken!


Konfirmation 25.6.2016

Posted on

I lördags, på midsommardagen, var det konfirmation. Denna gång var det Linns tur att bjuda till fest i vårt hus. Tyvärr visade sig vädret från sin sämre sida och bjöd på duggregn, men dagen blev riktigt fin i alla fall. 


Här har vi fem fina kusiner! 


Linn tillsammans med sina faddrar. 


Mormor, Linn och Noah. 

Här tillsammans med farmor och farfar. 

Och tillsist konfirmanden i sin fina klänning: 


Fotografering pågår

Posted on

I tisdags fick Sebbe och Linn leka fotomodeller i någon timme. Fotograf Jessica Lindgren fotade dem för både studentkort och konfirmationskort. Jag kunde ju inte låta bli att titta på. Lite som en stalker…


Tror att det kommer att bli helt underbara foton!Väntar med spänning på att se hur korten blir!! 


Denna fina stjärna var också med! 


God Morgon

Posted on


I förra veckan lånade vi Linns kompis Josefin i några dagar. Och som ni ser var det en liten en som njöt av att ha två extra mammor att gosa med. Speciellt eftersom den riktiga mamman hoppar runt som en skadskjuten kråka. 


I förra veckan, torsdag, fick Sebbe avgångsbetyg från musikinstitutet Legato. Alla nivåer nu avklarade och med mycket gott betyg! Om jag får säga det själv…. Även Svante Sjöholm, mycket duktig pianist, fick sitt avgångsbetyg. 

Men nu är det måndagmorgon och ny vecka. Ska så småningom försöka ta tag i dagen efter en mycket crappig natt. Vaknade kl 02 med världens värk i foten som höll i i flera timmar. Inte ens Herr Voltaren och Fru Burana klarade mig genom natten. 


Siisti mopo

Posted on

  
09.00 var jag och Linn på plats vid besiktningsstation. Dags för henne att avlägga teoriprovet för moppekortet. Och det gick galant… Lite mera körvana nu inför nästa veckas uppkörning, så har vi en moppetjej i huset då efteråt! Heja Linn!